جشني ايراني براي اثري جهاني

قرار است سازمان ميراث فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري براي نقش جهان جشني ملي برپا کند.

اين جشن به گفته مشايي معاون رييس جمهور و رييس سازمان ميراث فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري با توجه به تلاش‌هاي انجام شده براي حفاظت از ارزش‌هاي ميراث فرهنگي جمهوري اسلامي و همچنين مطالب مطرح شده پيرامون ميدان نقش جهان درساليان اخير برگزار خواهد شد.

آخرين زمان براي برگزاري اين جشن اواخر آبان‌ماه 86 اعلام شده است.

سالي با شکوه براي مولانا

اسفنديار رحيم‌مشايي، معاون رئيس جمهور و رئيس سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري، در ششمين نشست مطبوعاتي خود خبر از برگزاري باشکوه سال مولانا داد.

اين در حالي است که همزمان با معرفي سال 2007 به عنوان سال مولانا بسياري از کشورهاي اروپايي و آسيايي برنامه‌هاي گسترده‌اي را براي اين شاعر نامدار برگزار کرده‌اند. اما سازمان ميراث فرهنگي تا به امروز و با توجه به اينکه از سوي رييس جمهور مسوول برگزاري برنامه‌هاي متنوع در سال مولانا بوده است، تقريبا هيچ اقدام خاصي صورت نداده است. البته مشايي در نشست مطبوعاتي خود که بيشتر جلسه ارائه نظرات و انتقادهاي خبرنگاران اين حوزه بود، گفت که به زودي برنامه‌هاي ستاد برگزاري سال مولانا اعلام مي‌شود.
اين در حالي است که تنها چند ماه بيشتر از تمام شدن سال مولانا نمانده و اگر سازمان ميراث فرهنگي مي‌خواهد برنامه‌اي را اجرا کند بايد، اندکي تعجيل به خرج دهد تا بتواند از حق خود به عنوان کشوري که مولانا را از آن خود مي‌داند، دفاع کند.

قطعا با به تعويق انداختن برگزاري سال مولانا از سوي ايران، ترکيه از اين فرصت براي جذب بيشتر گردشگر استفاده مي‌کند.

ميبد در فهرست انتظار يونسکو

بعد از صحبت‌هاي بسيار زياد براي ثبت جهاني بافت تاريخي شهر يزد،شهروندان شهر تاريخي ميبد نيز بسيار خوشحال هستند.چه اينکه کارشناسان يونسکو بعد از بازديد از اين شهر اعلام کرده‌اند که ميبد قابليت ثبت در فهرست ميراث جهاني را دارد.

از نظر اين کارشناسان ميبد از جمله شهرهايي است که انسان توانسته در طول تاريخ با طبيعت خشک و خشن آن سازگاري ايجاد کند. سابقه سکونت انسان در ميبد به دوران قبل از تاريخ مي‌رسد.
اگر کارشناسان ميراث فرهنگي بتوانند پرونده ثبتي اين شهر را که مطابق با معيارهاي ثبت جهاني باشد، هرچه زودتر تهيه کنند قطعا ميبد به عنوان اولين شهر تاريخي ايران در فهرست ميراث جهاني ثبت خواهد شد.

توس خوش‌اقبال

خبر خوش ديگري براي توس.چند ماه پيش ايجاد مجموعه فرهنگي توس باعث خوشحالي بسياري از خراساني‌ها به ويژه اهالي توس شد.امروز نيز با اختصاص 12 ميليارد تومان اعتبار براي تکميل اين مجموعه فرهنگي، خوشحالي مردم اين منطقه دوچندان شده است. با ساخته‌شدن دکل در حريم توس بسياري فکر مي‌کردند که ديگر توس روي خوشي و آباداني را نخواهد ديد. اما هيأت دولت با اختصاص 12 ميليارد تومان از محل اعتبارات ملي،که تاکنون تنها پنج ميليارد آن تأمين شده ، نشان داد که هنوز ميراث و فرهنگ اين مرزو بوم در صدر موضوعات مهم و قابل توجه است.

همچنين به گفته سياوش صابري مدير پايگاه ميراث فرهنگي توس 24 ميليارد تومان از سوي استان براي تکميل مجموعه فرهنگي توس اختصاص پيدا کرده است.

مرمت استان تهران 515 ميليون تومان اعتبار گرفت

بالاخره استان تهران توانست اعتبارات مرمتي سال 86 را دريافت کند. ميزان اختصاص اعتبارات مرمتي به گفته ناظم رضوي براي شهرتهران و برخي از شهرستان‌هاي اين استان در حدود 515 ميليون تومان است. البته از اين ميزان 440 ميليون تومان آن فقط براي مرمت دو بناي تاريخي استان تهران شامل خانه نصيرالدوله و نظاميه اختصاص پيدا کرده است و بقيه اين بودجه به مرمت ساير بناهاي تاريخي شهرستان‌هاي استان تهران داده شده است.

نکته ابهام‌انگيز در اختصاص اين بودجه‌ها آن است که ساير بناهاي تاريخي استان تهران در سال 86 چگونه بايد استواري خود را حفظ کنند تا شايد سال يا سال‌هاي آينده بودجه مرمتي به آنها اختصاص داده شود.

پرآب‌ترين رود ايران در انتظار ثبت ملي

رودخانه کارون هم به فهرست ثبت ملي آثار طبيعي پيوست. تاکنون بسياري از استان‌ها آثار طبيعي خود را براي ثبت ملي و در گام بعدي براي ثبت جهاني به سازمان ميراث فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري معرفي کرده‌اند. اما هنوز هيچ خبري مبني بر ثبت ملي آثار طبيعي منتشر نشده است. هنوز مشخص نيست که معيارهاي ثبت ملي ميراث طبيعي نيز
همانند ثبت آثار تاريخي است، يا بايد منتظر تدوين معيارهاي جديد براي ثبت آثار طبيعي شد.

صادق محمدي رييس سازمان ميراث فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري استان خوزستان از جمله دلايل انتخاب رودخانه کارون را براي ثبت ملي، قابليت کشتيراني اين روخانه عنوان کرد.

البته بنا به گفته‌هاي وي هنوز مراحل تهيه پرونده اين اثر طبيعي هنوز شروع نشده است چه اينکه تهيه پرونده رودخانه کارون به اطلاعات دقيق و اعتبارات کافي نياز دارد.

تجهيز کشور به پايگاه‌هاي پژوهشي

ايجاد پنج پايگاه پژوهشي در پنج منطقه کشور نشان مي‌دهد که احتمالا پژوهش کشور در حوزه ميراث فرهنگي در حال ساماندهي است. شوراي عالي پژوهش اصفهان را به عنوان منطقه مرکزي پژوهش انتخاب کرده است. همچنين خراسان بزرگ، پايگاه خزر، غرب کشور و خليج‌فارس از ديگر مناطق پژوهشي است که قرار است پژوهش‌هاي مختلف را در حوزه ميراث فرهنگي، باستان‌شناسي، گردشگري، مردم‌شناسي با هدف شناخت حوزه تمدني کشور انجام دهد.

پژوهشگاه سازمان ميراث فرهنگي با ايجاد اين پايگاه‌ها در حال اجرايي کردن شعارهاي چند ساله خود مبني بر ارتباط گسترده با دانشگاه‌هاي کشور و بين‌المللي است.

دارالفنون زير چتر آموزش و پرورش

در کشمکش سازمان ميراث فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري و آموزش و پرورش، با توجه به آخرين اخبار ،سازمان ميراث فرهنگي کوتاه آمد و دارالفنون به اين سازمان واگذار نخواهد شد. ناظم‌رضوي رييس سازمان ميراث فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري استان تهران در آخرين ديدارهايش با مقامات سازمان ميراث فرهنگي متوجه شد که دارالفنون هيچ‌گاه به سازمان واگذار نمي‌شود. البته آموزش و پرورش با حمايت رييس مجلس شايد توانست در اين رقابت پيروز شود.چه اينکه در هفته گذشته حداد عادل به عنوان کسي که سال‌ها در آموزش و پرورش خدمت کرده است در نامه‌اي به رييس جمهور خواستار باقي‌ماندن دارالفنون در اختيار آموزش و پرورش شد.

دارالفنون که به عنوان اولين مدرسه رسمي کشور و با همت اميرکبير ساخته شد اکنون در انتظار تصميم‌گيري‌هاي مديران، قامت خود را همچنان استوار نگه داشته، تا شايد روزي دوباره به رونق اوليه‌اش بازگردد.

باستان‌شناسان در جستجوي راز سه‌هزارساله ملک‌شاهي

راز منطقه سه هزارساله ملک‌شاهي بالاخره با اعزام تيم‌ باستان‌شناسان به اين منطقه به زودي برملا خواهد شد.

با توجه به اينکه اين منطقه تا به حال مورد کاوش قرار نگرفته است،تيم باستان‌شناسي با استناد به اسناد تاريخي قطعا به اطلاعات بسيار نادري درباره دوره عيلامي دست‌ پيدا خواهند کرد.

همچنين به گفته محمدي رئيس سازمان ميراث فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري استان ايلام در اين منطقه، سنگ‌نبشته‌اي به نام گل‌گل ملک‌شاهي قرار دارد که به عنوان يکي از آثار با ارزش اين منطقه در فهرست آثار ملي کشور به ثبت رسيده است. اين کتيبه از فتح ايلام و لرستان به وسيله آشوري‌ها سخن گفته است.

پايان مطالعات تاريخي براي آغاز ساخت سد

گويا آبگيري سيوند بهانه‌اي شد تا ديگر تاريخ و باستان‌شناسي ايران در هيچ زمينه‌اي، حتي در حوزه کارهاي عمراني کشور ناديده گرفته نشود.چرا که حاشيه‌هاي پر سرو صداي سيوند باعث شد تا از اين به بعد قبل از آنکه تيشه‌هاي کارگران جايي را نوازش کند، ابتدا باستان‌شناسان به آن منطقه اعزام شده و مطالعات باستاني خود را انجام دهند.

کاوش‌هاي نجات‌بخشي که از جمله فعاليت‌هاي مهم سازمان ميراث فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري در سال 86 است به کمک محوطه‌هاي تاريخي سمنان آمد تا بار ديگر طعم تلخ سيوند چشيده نشود.

کاوش‌هاي نجات‌بخشي سد کالپوش سمنان خوشبختانه قبل از آغاز ساخته شدن سد توسط تيم باستان‌شناسان به اتمام رسيد.
به گفته فاضلي اين سد در زمره اولين سدهايي است که قبل از ساخته‌شدنش مطالعات باستاني آن تحقق يافت و مي‌توان آن را نقطه قوت عمليات نجات‌بخشي پژوهشکده باستان‌شناسي در سال 1386 به حساب آورد.

اکنون سدسازان با خيال راحت و به دور از دغدغه‌هاي حاشيه‌اي اقدام به ساخت سد مي‌کنند.چنانچه اين مطالعات قبل از ساخته شدن سد سيوند نيز انجام شده بود، هيچ‌گاه سيوند اسير حاشيه‌هاي پر سروصدا داخلي و خارجي نمي‌شد.

تخريب در بي‌خبري مسوولان

سالن تئاتر نصر و مسجد سلمان تهران که هر دو در فهرست ميراث ملي کشور ثبت شده است، در حالي تخريب شد که مسوولان ميراث فرهنگي استان تهران از آن هيچ اطلاعي نداشته‌اند.

از ديگر نکات قابل توجه نبود هماهنگي و اطلاع کافي ميان صحبت‌هاي کارشناس
ان استاني با رييس سازمان است.

ناظم‌رضوي رييس سازمان ميراث فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري استان تهران موضوع ثبت ملي مسجد سلمان را که در حدود سه ماه است در فهرست ميراث ملي کشور ثبت شده است، رد مي‌کند و مي‌گويد: اين مسجد ثبت ملي نشده است.

اين در حالي است که کارشناسان فني سازمان از ثبت ملي اين اثر در تاريخ 3/3/1386 خبر داده‌اند. اما پيگيري‌هاي خبرنگار ميراث آريا، منجر به بدست‌آوردن سند ثبت ملي مسجد سلمان با امضاي معاونت ميراث فرهنگي و مدير کل دفتر ثبت آثار تاريخي، فرهنگي، طبيعي و معنوي شد.

گويا وجود همين ناهماهنگي‌ها باعث شده که حداقل هر هفته شاهد تخريب بخشي از تاريخ پايتخت باشيم.

ردپاي مهاجران آفريقايي در گيلان

شايد باور نکنيد که در دوره پارينه سنگي مهاجران آفريقايي سري هم به گيلان زده باشند. حقيقت اين موضوع را باستان‌شناسان ايراني و کره‌اي در آخرين‌ بررسي‌هاي خود بر روي آثار تاريخي کشف‌شده در گيلان تأييد کرده‌اند.

به گفته مهدي‌پور با توجه به آثار و شواهد به‌دست آمده از دوره پارينه سنگي، بشر اوليه از آفريقا و ايران به سمت سرزمين‌هاي شرقي حرکت کرده و در مسير مهاجرت خود در استان گيلان سکونت داشته است.

اعزام آلماني‌ها به خانه سيستاني

خانه سيستاني‌‌هاي بم اين بار قرار است توسط معماران آلماني، شکل و شمايل اوليه خود را بدست آورد. مرمت اين خانه در راستاي ادامه فعاليت‌هاي بازسازي بم و توسط اساتيد معماري دانشگاه \"سدن\" آلمان انجام مي‌شود.به گفته مختاري مدير پروژه نجات‌بخشي ميراث فرهنگي بم ، ظرف چهار ماه آينده عمليات استحکام‌بخشي و مرمت بخشي از خانه سيستاني به اتمام خواهد رسيد.

مجموعه اين خانه تاريخي توسط حاج يعقوب خان عامري و حاج اسدالله خان سيستاني در دوره فتحعلي خان قاجار ساخته شده است.

سايت‌موزه‌اي براي تخت سليمان

تخت سليمان بعد از ثبت جهاني‌اش در فهرست ميراث جهاني توانسته پله‌هاي پيشرفت و ترقي را طي کند. چه اينکه پايگاه اين اثر جهاني چندي پيش توانست در فهرست پايگاه‌هاي ملي کشور قرار گيرد و اکنون قرار است پايگاه ميراث جهاني تخت سليمان به سايت موزه تبديل شود.

بلاشک با تبديل شدن اين محوطه جهاني به سايت موزه گردشگران بيشتري براي بازديد از آن به آذربايجان غربي سفر خواهند کرد.ضمن آنکه امکانات و اعتبار بيشتري نيز براي تجهيز و حفاظت از اين محوطه اختصاص پيدا خواهد کرد.

قول زيباسازي براي رعايت قوانين ميراث‌فرهنگي

بالاخره بعد از کشمکش‌هاي بسيار زياد ميان ميراث‌فرهنگي استان تهران و کارشناسان سازمان زيباسازي شهرداري تهران، قرار شد که کارشناسان سازمان زيباسازي بار ديگر طرح بهسازي ميدان آزادي را به منظور مطالعه بيشتر در اختيار کارشناسان سازمان ميراث فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري استان تهران قرار دهند.

بر اساس آخرين اخبار دريافتي از مهدي معمارزاده کارشناس استان تهران، اين طرح‌ها به ميراث فرهنگي استان ارسال شده و قرار است طرح سازمان زيباسازي شهرداري با حضور مهندس ايرج حقيقي بررسي و بعد از تطبيق آن به سازمان زيباسازي ارائه شود.

همچنين سازمان زيباسازي شهرداري توافق کرده که در عين رعايت قوانين ميراث فرهنگي طرح بهسازي ميدان آزادي را ادامه دهد.

115/

انتهای پیام/

کد خبر 1386052127